top of page

Иванова Елизавета Федоровна (1923-1975)

Елизавета Федоровна Иванова 1923 жылы Қорған облысында дүниеге келген. Ол өзінің еңбек жолын 1940 жылы Балқаш кен металлургиялық комбинатының кен уақтау цехында мосылы көтергіштің машинисі болып бастады. Содан кейін машинист көмекшісі, ауысымның электригі жұмыстарын да істейді. Ол 1948 жылы  ірі кесекті кен түсетін уатқыш құралдарды тазалайтын және құрал-жабдықтарды жөндеу үшін қызмет ететін телімдегі, жүз тонналық электрлі көтергіштің машинисі болып ауысады. Елизавета Федоровна соғыс жылдарындағы жанкешті еңбегі үшін «Еңбектегі ерлігі үшін», «1941-1945 жылдардағы Ұлы Отан соғысындағы қажырлы еңбегі үшін» медальдарымен марапатталды. Ол соғыстан кейінгі жылдарда да өзінің қажырлығы мен еңбексүйгіштігінің арқасында жоғары еңбек көрсеткіштеріне қол жеткізді. 1960 жылы 7 наурыз күні көтергіштің машинисі Иванова Елизавета Федоровнаға Социалистік Еңбек Ері атағы берілді.

Әдебиеттер:

Иванова Елизавета Федоровна  // Қарағанды. Қарағанды облысы: энциклопедия / ред. А. А. Абдулин. - Алматы: Атамұра, 2006. – 280 б.

Балқаш қаласының жылнамасы = Летопись города Балхаш / құраст. А. Б. Исабекова. - Тараз : Сенім, 2017. - 351 б.

Елизавета Федоровна Иванова родилась в 1923 году в Курганской области. Трудовую деятельность начала в 1940 году машинистом мостового крана дробильного цеха Балхашского горно-металлургического комбината. Работала помощником машиниста, потом сменным электриком, а в 1948 году заменила машиниста стотонного электрокрана, который обслуживал ремонт оборудования и расчистку загрузочной щели дробилки при перекрытии крупнокусковой рудой. За самоотверженный труд в военные годы награждена медалями «За трудовое отличие», «За доблестный труд в Великой Отечественной войне 1941-1945 гг.». И в послевоенные годы, благодаря упорству, мастерству, Иванова Е.Ф. добивалась высоких производственных показателей. 7 марта 1960 года машинисту крана Ивановой Елизавете Федоровне присвоено звание Героя Социалистического Труда.

Литература:

Иванова Елизавета Федоровна // Караганда. Карагандинская область  : энциклопедия / ред. А. Абдулин. - Алматы : Атамұра, 2008. - С 253.

Иванова Елизавета Федоровна  // Герои Социалистического Труда-казахстанцы : в 4-х т.: Т. 2. - Алма-Ата : Казахстан, 1969. – С 481-482.

Вклад женщин Центрального Казахстана в развитие региона (30-90-е годы ХХ века) : монография / Б. Т. Тулеуова [и др.]. - Караганда : Тенгри, 2016. - С 312.

Пинегина, Л. А.  Медный гигант : исторический очерк;  отв. ред А. Н. Нусупбеков. - Алма-Ата : Издательство АН Казахской ССР, 1963. - С 149.

bottom of page